Waarom spelen?
Door te spelen creëer je een tijdelijke parallelle werkelijkheid waarin veel meer (bijna alles) mogelijk is. Door je (tijdelijk) die vrijheid te veroorloven maakt dat je later in de dagelijkse werkelijkheid eerder geneigd bent om het ook eens van de andere kant te bekijken of een mening te heroverwegen. Dit is essentieel voor innovatief gedrag, voor groei en volgens mij voor het geluk van jou en de rest van de wereld.
Spelen is voor mij creëren om het plezier van het creëren, creëren door het te laten gebeuren. Niet met een doel voor ogen maar door het gewoon te doen.
Door dat (juist als volwassenen) meer te doen wordt je flexibeler in je denken, creatiever, zie je meer oplossingen dan eerst, meer mogelijkheden en ben je ook geneigd die eerder op te pakken en uit te proberen. Door het samen te doen deel je een positieve, gezamenlijke ervaring die lang blijft hangen, die voor een diepgaandere verbinding zorgt.
Er zijn al vele wetenschappelijke studies gedaan naar spelen en het nut/noodzaak daar van op de mens (Homo Ludens). Volgens sommigen is spelen zelfs essentieel om te overleven. (zie Ted*talk “Serious Play” van Stuward Brown). Mijn ervaring is dat je door als volwassenen spelen serieus te nemen en het gewoon te doen je heel veel kunt leren en winnen en dat iedereen het (soms stiekem) leuk vindt om te doen.
Kan iedereen spelen?
Ja iedereen kan spelen, toch zijn er wel een aantal randvoorwaarden die het spelen bevorderen.
Je moet je veilig voelen in de omgeving en in de groep(veiligheid en vertrouwen) en je moet er de tijd voor nemen.
Vooral volwassenen hebben soms wat uitdaging (of een reden) nodig om te gaan spelen omdat ze hun serieusheid in de weg laten staan. Spelen is bij mij een zeer serieuze zaak en daar mag zeker wel bij gelachen worden.
Waarom doe ik dit?
Ik wil altijd wel spelen (als een kind) en ik word blij en gelukkig als anderen met mij samen spelen. Ik heb ontdekt dat het mijn talent is om anderen te laten mee spelen. Het kind in mij is altijd opzoek naar een ander kind om mee te spelen en weet zelfs in serieuze volwassenen het kind te vinden en te raken zodat het zichtbaar kan worden en indien nodig weer gaat spelen.
Tot een paar jaar geleden was ik mij niet bewust van dit talent, maar na een moeilijke periode in mijn leven heb ik het kind in mij herontdekt. Dit kind kan mij als het nodig is weer aan het spelen krijgen waardoor ik weer vrijer kan denken en blijer word. Ook ontdekte ik dat het aanstekelijk werkte naar anderen. Dat ik anderen ook mee kan krijgen in het spel. Maar helemaal mooi is dat ik het spelen ook bewust kan inzetten om bijvoorbeeld brainstorms op gang te helpen of om bijeenkomsten energie te geven. Nu ik dit talent eenmaal heb benoemd is het niet meer te negeren of weg te denken. Ik maak er dan ook dankbaar gebruik van. Dit doe ik in het dagelijks leven, (als vader, echtgenoot, vriend enz..) en ook in mijn werk als Creativiteits trainer
Waarom zou je met Monsieur Bart gaan spelen?
- Bart houdt heel erg van spelen en vindt het een uitdaging om anderen ook aan het spelen te krijgen.
- is opgeleid als professioneel innovatie trainer bij de Inspiration Company in Arnhem
- werk als circusdocent/clown bij o.a. Circus Theaterschool de Klim in Deventer
- was groepsfacilitator en begeleider bij het ministerie van EZ voor creatieve brainstorms
- heeft vele jaren ervaring met spelen als improvisatie theater/theatersport acteur
- heeft een heel netwerk van andere creatieve trainers, facilitators en circusartiesten die hem graag helpen om jou blijer te maken.